10 april 2014

Diversitet på stenbroen - og ikke kun af den gode slags.

Jeg er gået i gang med at male vores altankasser sorte og før jeg kan det, så skulle de jo tømmes først...
Jeg besluttede at tømme dem ned i vores højbed i gården, hvor der alligevel manglede lidt jord. De første kasser blev tømt og fordelt - da jeg gik i gang med den med skovjordbærrerne, opdagede jeg nogle små, fede, hvide larver i jorden. Jeg overvejede at stoppe, men det skulle gå lidt stærkt, da jeg havde sønnen samt legekammerater rendende rundt om benene. Så de hvide larver blev samlet op og smidt ud i bedet ved siden af.
Larverne var i 2 ud af de 5 altankasser. (En med persille og en med skovjordbær).


Nu har jeg så fået googlet larverne og er ret sikker på, at det er øresnudebille-larver. ØV. Hvad jeg kan læse mig frem til på både Havenyt og Plante-doktor, så er de ret skadevoldende. Larverne spiser rødderne og rodhalsene på en hel del planter. Og trives især i væksthuse og krukker. Og er vist ikke lige sådan at komme af med. Bekæmpelse kan indebære erstatning af al jord (hvilket efterhånden er en del) og nematoder. Ekstra ØV.

Og endnu mere øv, så har jeg vist fået spredt dem til 2 højbede + et bed i gården. Forhåbentlig gør skolopenderne, som jeg er ret sikker på jeg også har set i gården, kål på larverne. I hvert fald dem i gård-bedet.

Så nu vil jeg gennemgå alle mine krukker - simpelthen tage planterne op og rode jorden igennem. Jeg krydser fingre for, at der ikke er larver i flere af krukkerne. Og så ellers holde øje efter de såkaldte 'billetbid' på mine planter.

Ja, ja. Stenbroen er ikke så gold og livløs som man umiddelbart skulle tro. :-/